Slingshots Forum banner

Jak dopasować amunicję do swoich taśm

5.5K views 16 replies 11 participants last post by  Lord Of The Slings  
#1 ·
Cześć wszystkim, jestem nowy na forum po tym, jak niedawno zacząłem używać procy/procy. Strzelam konsekwentnie od około miesiąca lub dwóch, im bardziej zagłębiam się w ten sport. Mam kilka pytań. Jednak dwa pytania, na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, dotyczą grubości gum i rozmiarów amunicji oraz tego, czy zwężenie ma jakieś znaczenie dla tego, jaka amunicja jest odpowiednia. Oba pytania opierają się na użyciu stalowej amunicji.

1/ Czy rozmiar amunicji dyktuje grubość gumy, której należy użyć? Jeśli tak, czy istnieje podstawowy przewodnik lub obliczenia, których można użyć, aby uzyskać odpowiednią grubość gumy pasującą do rozmiaru amunicji?
2/ Czy zwężenie gumy dyktuje rozmiar amunicji, która nadaje się do strzelania przy użyciu określonego zwężenia? Na przykład, jeśli używasz gumy o grubości 0,7 mm i możesz strzelać stalową amunicją 9,5 mm, używając zwężenia 20–15. Czy byłoby możliwe użycie tej samej grubości gumy przyciętej do 22–18 i nadal móc używać stali 11 mm? A może najlepiej byłoby użyć grubszej gumy?

#2 ·
Zbyt wiele zmiennych, aby cokolwiek konkretnego powiedzieć, poza tym, że doświadczenie i eksperymentowanie są najlepsze, aby znaleźć idealne dopasowanie. Długość naciągu i styl ramy będą się różnić tak samo jak lateks i amunicja, więc radziłbym zaopatrzyć się w dobry zestaw do cięcia gum i zabrać się do roboty. Wszechstronność, jaką to zapewnia, jest bezcenna, a te gumy, które nie działają z jedną amunicją, z pewnością będą działać z innymi. Ostatnio świetnie się bawię strzelając z kulek 3/8 krótkim naciągiem z prostym 10 mm .7 i to jak lekki karabin snajperski bez uderzenia w dłoń.

#3 · (Edited)
Moją zasadą jest w przybliżeniu 1000 mm³ lateksu na gram na końcu woreczka gumy (masa obejmuje wagę woreczka). Zatem dla stali 3/8" szukam 4000 mm sześciennych lateksu - 3,5 g amunicji i 0,5 g woreczka = zestaw taśm 4000 mm³. Możesz łatwo znaleźć objętość zestawów taśm, wprowadzając liczby do kalkulatora objętości, takiego jak ten. - Płaskie taśmy to prostokątne zbiorniki ;)

Po prostu wprowadź wymiary swojej taśmy do kalkulatora i pomnóż przez dwa, aby uzyskać objętość obu taśm. Jeśli używasz taśmy zwężającej się, użyj mediany szerokości swojej taśmy. Na przykład, jeśli używasz zwężenia 24 mm:16 mm, wprowadź szerokość jako 20 mm.

Wypróbowane i przetestowane dla mnie do tej pory.

#4 ·
Jesteś na właściwym tropie.

Odpowiadając na 1 i 2, tak jakby tak, ale.
Możesz użyć wariacji amunicji poprzez najpopularniejsze zestawy taśm, to co dostaniesz to różne punkty uderzenia/celowania. Więcej mocy, ale wolniej z cięższą amunicją.
Różne taśmy mogą ciągnąć bardzo różnie dla tej samej grubości.
Moją zasadą jest w przybliżeniu 1000 mm^3 lateksu na gram na końcu woreczka twojej gumy (masa obejmuje wagę woreczka). Więc dla stali 3/8" szukam 4000 milimetrów sześciennych lateksu - 3,5 g amunicji i 0,5 g woreczka = 4000 mm^3 zestawu taśm. Możesz łatwo znaleźć objętość dla zestawów taśm, wpisując liczby w kalkulator objętości, taki jak ten. - Płaskie taśmy to prostokątne zbiorniki ;)

Po prostu wpisz wymiary swojej taśmy do kalkulatora i pomnóż przez dwa, aby uzyskać objętość obu taśm. Jeśli używasz taśmy zwężającej się, użyj średniej szerokości swojej taśmy. Na przykład, jeśli używasz zwężenia 24 mm:16 mm, wprowadź szerokość jako 20 mm.

Wypróbowane i przetestowane dla mnie do tej pory.
To jest interesujące, powinienem to porównać z niektórymi moimi danymi tuningowymi.

Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu wypróbowanie ich, przechodząc od jednego ekstremum do drugiego i zobaczyć, co lubisz. Łatwo jest użyć więcej taśmy niż potrzebujesz, zwłaszcza jeśli zaczniesz gonić za numerami chronografu.
Aby wziąć twój przykład, jeśli masz sprzęt do cięcia i taśmę tnącą 20-15 i 22-18, wypróbuj je z 9,5 mm i 11 mm przez oba i zobacz różne punkty uderzenia. Jeśli chodzi o przybliżony punkt wyjścia, brzmią one w porządku dla krótkiego naciągu.

Sam przechodzę przez strojenie nowego materiału taśmy, ponieważ mam doświadczenie, pracuję nad moimi zwykłymi zwężeniami i dostosowuję wydłużenie, aby uzyskać punkt celowania, który chcę, będzie interesujące, aby go chronografować. (i porównać objętości) po zakończeniu.

#5 ·
Mój rządzący kciuk to naprawdę bandslap, jeśli zestaw gum daje mi żądło, przechodzę do następnej wagi w amunicji lub wydłużam gumę. Od czasu do czasu chronografuję niektóre, ale nie robi mi to różnicy, czy strzelam blisko granicy komfortu, to jest granica, do której chcę strzelać, niezależnie od zaangażowanej energii. Gdybym miał dużo strzelać/polować, założyłbym rękawicę i używał gum o odpowiedniej energii, aby wykonać zadanie.

#6 ·
Mój dominujący kciuk to naprawdę bandslap, jeśli zestaw gum daje mi użądlenie, przechodzę do następnej wagi w amunicji lub wydłużam gumę. Od czasu do czasu będę chronił niektóre, ale nie robi mi to różnicy, jeśli strzelam blisko granicy komfortu, to jest granica, do której chcę strzelać, niezależnie od zaangażowanej energii. Gdybym miał dużo strzelać/polować, nosiłbym rękawicę i używał gum o odpowiedniej energii, aby wykonać zadanie.
Tak, w większości krążę wokół krawędzi bandslap, gdzie posiadanie cięższych wag amunicji do wypróbowania jest świetne, ponieważ zmiana odczucia może być natychmiastowa.

#9 · (Edited)
Wygląda na to, że eksperymentowanie to najlepsze rozwiązanie. Właśnie dziś złożyłem nowy flip z dokładnie takim samym ustawieniem 0,4 jak dwa inne, aby strzelać do glinianych tarcz 3/8. Dwa pozostałe są idealne, ale z jakiegoś powodu TEN JEDEN powoduje bolesne uderzenie taśmy przy każdym strzale. Jestem na pewno zdezorientowany.

#11 ·
Wygląda na to, że eksperymentowanie to najlepsze rozwiązanie. Właśnie dziś założyłem nowy flip z dokładnie taką samą konfiguracją .4 jak dwa inne, aby strzelać 3/8. Dwa pozostałe są idealne, ale z jakiegoś powodu TEN jeden powoduje bolesne trzaskanie taśmy przy każdym strzale. Jestem na pewno zdumiony.
To podnosi kolejną dużą zmienną w całym dylemacie dopasowywania, kształt ramy, czymś, czym ostatnio się bawiłem, a konkretnie kształtem końcówki widełek i tym, jak wpływa na ewentualne trzaskanie taśmy. Jakiś czas temu widziałem coś, co Bill Hays opublikował na temat kształtu końcówki i tarcia, gdy lateks jest rozciągany na niej, co wymaga więcej tego eksperymentowania.;)

#10 ·
Cześć wszystkim, jestem nowy na forum po tym, jak niedawno zacząłem używać procy/procy. Strzelam konsekwentnie od około miesiąca lub dwóch, im więcej zagłębiam się w ten sport. Mam kilka pytań. Jednak dwa pytania, na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, dotyczą grubości gum i rozmiarów amunicji oraz tego, czy zwężenie ma jakieś znaczenie dla odpowiedniej amunicji. Oba pytania opierają się na użyciu stalowej amunicji.

1/ Czy rozmiar amunicji dyktuje grubość gumy, której należy użyć? Jeśli tak, czy istnieje podstawowy przewodnik lub obliczenia, których można użyć, aby uzyskać odpowiednią grubość gumy pasującą do rozmiaru amunicji?
2/Czy zwężenie gumy dyktuje rozmiar amunicji, która nadaje się do strzelania przy użyciu określonego zwężenia? Na przykład, jeśli używasz gumy o grubości 0,7 mm i możesz strzelać stalową amunicją 9,5 mm, używając zwężenia 20–15. Czy byłoby możliwe użycie tej samej grubości gumy przyciętej do 22–18 i nadal móc używać stali 11 mm. A może najlepiej byłoby użyć grubszej gumy?
1) To tak naprawdę nie jest naukowe podejście, ale prawie wszystko lżejsze niż stal 9,5 mm, nie zawracam sobie głowy gumami grubszymi niż 0,5 mm. 0,4, 0,5 mogą bardzo sprawnie rzucać rzeczy o wadze do 8 mm bez konieczności używania dziwnych wymiarów gum, aby to zrekompensować. Oczywiście liczy się cel użycia procy. Jeśli potrzebujesz dodatkowej mocy do polowania, powinieneś chronografować i eksperymentować, aby Twój zestaw był humanitarnie zabójczy.

2) Jeśli chodzi o wymiary gum, gdzieś widziałem, kiedy po raz pierwszy miałem takie pytania, że dobrą zasadą jest przycięcie szerokości gumy na końcu ramy zgodnie z rozmiarem i materiałem amunicji. W przypadku stali byłaby to dwukrotność średnicy amunicji. Jeśli chodzi o zwężenie, zwężenie zostało mi przedstawione jako atrybut zwiększający wydajność. Przy agresywnym zwężeniu możesz uzyskać większą prędkość przy mniejszym wysiłku podczas naciągania (kosztem żywotności gumy), ale tak naprawdę nie wpływa to na to, co zestaw gum może strzelać, jeśli to ma sens.

#16 ·
Aby dopasować amunicję do gum w procy, rozmiar amunicji generalnie dyktuje grubość gumy. Większa amunicja wymaga grubszych gum, aby zapewnić niezbędną moc i trwałość. Podstawową wskazówką jest używanie cieńszych gum do mniejszej amunicji i grubszych gum do większej amunicji. Stożkowość również odgrywa rolę; większe zwężenie (np. 22–18) może pomieścić nieco większą amunicję bez konieczności zwiększania grubości gumy, ale przekroczenie zalecanego rozmiaru może wymagać grubszej gumy, aby zachować wydajność i bezpieczeństwo.